A kiállítások világa

A kiállítás jó. Elsőre ijesztőnek tűnik, de ha már túl vagy rajta, rájössz, hogy mennyire egyszerű az egész. Gyere el egy kiállításra kutya nélkül. Forduljatok tapasztalt kiállítóhoz, gyakorlott versenyzőhöz, aki megmutat mindent, mit kell csinálni, hogyan kell illendően viselkedni, mikor-milyen papirok után kell futkosni. Válassz egy kis kiállítást elsőre. A kiállítások rangsora: CAC a legkisebb, CACIB a komolyabb, Klubkiállítás a legerősebb verseny. Elsőre mindenképp egy CAC kiállítást javaslok. Sokkal barátságosabb a hangulat, nem annyira szigorú a bírálat, kevesebb a versenytárs.
Adonis

Mészáros Sándor tenyésztő/tulajdonos bemutatja Viento Verrano Adonis nevű kutyáját.

Az öltözék

Legyetek normális ruhában. A minimum egy normális farmernadrág, fiúknál inggel, lányoknál női felsővel. Nagyon szélsőséges esetben vagyunk más öltözetben, ha negyven fok van megbocsátható a spagettipántos felső nőknek, vagy térdnadrág férfiaknak. Igyekezzünk egy picikét jobban kinézni, mint hétköznapokon. Végig figyeljétek a bírót, hogy azonnal tudjatok reagálni arra, amit mutogat vagy mond. Ciki, ha lehajolva a kutyával foglalkozol, miközben az összes versenyző arra vár, hogy vedd észre, hogy már vége a versenynek. A verseny végén minden esetben gratulálunk egymásnak. Ha nem nyersz, ne lássák a csalódást az arcodon. Mosolyogsz és kezet fogsz a győztessel. A bíró szava szent és sérthetetlen, soha nem reklamálunk, nem magyarázunk, nem húzzuk a szánkat. Bármi történik, ne keseredj el! Ezek olyan versenyek, ahol a kutya és a gazdi napi állapotát bírálják. A kutyák nem robotok, nem teljesíthetnek mindig ugyanúgy. Ha valami nem sikerül, tanulsz belőle, átgondolod, mit rontottál el, vagy mit hagytál ki, és megpróbálod legközelebb jobban csinálni. Amit most itt elmeséltem, az kb, 5 perc verseny és több óra várakozás. Én kihasználom az üres időt. Bemutatkozom más kiállítónak (ha van még olyan akit nem ismerek), megkérdezem, mennyi idős a kutyájuk…stb apróságok, de megalapoznak egy későbbi jó kapcsolatot.

A versenyen

Tökéletesen rakd össze a papírokat, amit vinned kell magaddal, indulás előtti este ellenőrizd még egyszer, hogy minden megvan-e. Vigyél széket, szendvicset, üdítőt. A versenyeken általában minden aranyárban van. A kutyának legyen ketrece vagy boksz-a, lehet hogy egész nap ott lesztek, fárasztó a gazdinak is, ha folyamatosan pórázon kell tartani a kutyát, és a blökit is túl sok inger éri, nem tud pihenni. Gyakoroljatok. Nem kell nagy dologra gondolni. Tanuljatok meg körben futni, hogy a ringben ne essetek el. Futni olyan sebességgel kell, mint amikor a kutya váltott lábbal a leghosszabbakat lépi, és még nem vált át páros lábbal futásba. A kutya mindig közted és a bíró között van. Futni a ringben óramutatóval ellenkező irányban kell. Ha úgy megy jobban, lehet a kezetekben jutalomfalat a versenyen is. Célszerű olyat választani, ami jól csúszik (nem kell rágnia a kutyának, csak nyeli) és nem keni össze a ruhátokat.
Fazma Del Jurua

Barra Szabolcs tenyésztő/tulajdonos és Fazma Del Jurua szuka kutyája

Falco2

Falco Del Jurua felvezetése

Ne támadja meg a kutya a bírót, mert azonnal kizárnak a versenyből. Meg fogja nézni a fogát, erre úgy tudtok gyakorolni, hogy otthon naponta többször megnézed. A kutya szája csukva, elöl fel és lehúzod a pofát, így látod az első fogak záródását. Aztán felhúzod a jobboldali pofát, aztán a baloldalit és túl is vagytok a fognézésen. Kanoknál jön a here, ennek érintéséhez is szoktassátok. A bíró mindig szól, hogy mi következik, te fogod a nyakörvet és a fejet, nehogy hátrakapjon, a bíró pedig megfogja a heréket, hogy mindkettő megvan-e. Időben érkezzetek a versenyre. A bírálatok általában 10 órakor kezdődnek, ti legyetek ott 8 órakor. Így közvetlen a ring mellett lesz helyetek, látni fogjátok, mi történik, nem kell kapkodni, mindent látni fogtok. Néha, amikor tömeg van, annyian állnak a ring körül, hogy egyrészt nem hallod mikor következel, másrészt ezren állnak az ajtóban és esetleg emiatt lekésed a versenyed, mert egyszerűen nem férsz oda. Szóval legyél ott korán, hogy az első sorban legyen helyed. Ráadásul lesz időd gyakorolni a ringben, ne a versenyen menjen be először a kutya, már korábban fussatok pár próbakört. Szerző: Milász Mónika