Fazma

Fazma Del Jurua

Tulajdonos/tenyésztő: Barra Szabolcs /Del Jurua Kennel

A név

Eredeti nevem: Argentin dog

Igy is ismerhetsz

Igy is ismerhetsz: Argentine Dogo, Argentine Mastiff, Dogo Argentino, Argentin masztiff, Argentinische Dogge, Dogo

Származás

Innen származom: Argentína

A fajtáról röviden

Az Argentin dog egy kitartó, bátor és hűséges fajta. Színe: fehér Ahhoz, hogy egészségét megőrizzük, rendszeres testmozgásra van szüksége. Használhatósága széleskörű: mentési feladatok, rendőrségi és katonai munka, vadászkutya, őrző-védő.

Népszerű argentin dog nevek:

Diégo, Bosco, Valkür, Bruce, Carlos,

Megjelenés

Feltűnően hasonlít a boxerra, de valamivel nagyobb termetű, robosztusabb. Feje bulldogszerű. Az argentin dog nagytestű, erős, de fürge kutya. Egész teste csupa izom. Feje hatalmas, koponyája masszív és domború. Az arcorri rész és a koponya egyenlő hosszúságú. Az ajkai az állkapocsra simulnak, és enyhén lelógnak. Állkapcsa deformáció nélkül, jól összeilleszkedő, erőteljes, fogazata jól illeszkedik. Harapása ollószerű. Háromszög alakú fülei magasan tűzöttek és a fej mellett lógnak. Szemei távol ülnek, sötét vagy mogyórószínüek, tekintete komoly, értelmes és élénk. Orra enyhén duzzadt, orrlyukai nyitottak. Nyaka erőteljes, ívelt, nagyon vastag nyakbörrel, mellkasa tágas, széles és mély, hasvonalának legmélyebb pontja a könyök mögött van. A nyak izmai annyira erősen fejlettek, hogy teljesen eltakarják a koponya tarkónyúlványát. Háta erős, a mar és far között kissé lejtős, a mar magas jól szögelt, válla erőteljes. Mellső végtagjai egyenesek, párhuzamosak, a hátsó láb alacsonyan lévő csánkja feltűnően kirajzolódik, lábujjai farkasköröm nélküliek. Farka hosszú és vastag, nem ér a csánk alá és magasan tartja.
Moana Los Dulce Angel

Moana Los Dulce Angel

Tulajdonos: Ónadi-Kis Emilia Perro Adorable Kennel

Neked megfelelő fajta?

Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta. Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét. Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos, ha kell, sőt rettenthetetlen módon meg is védi a családot az idegenekkel szemben. Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt. Lakásban tartáskor biztosítani kell számára megfelelő mennyiségű mozgást. Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8 év feletti gyermekeknek is.

Természete

Ezt a félelmetes megjelenésű, hatalmas, hófehér, csupa izom kutyát, mivel nagyon fiatal fajta és még nem tartozik az elterjedt kutyafajták közé, sokan félreismerik. Vérszomjas fenevadnak, harci kutyának titulálják. A pit-bull külső azonban tankönyvbe illő falkaösztönnel, hihetetlen intelligenciával párosul. Ezek a kutyák nagyszerűen viselik a gyerekek társaságát. Szeretik a gyerekeket, nagyon toleránsak velük és egy csomó "tortúrát" elviselnek. Emellett ne feledjük; ez egy nagytestű fajta és irányítanunk, szocializálnunk kell őket. A látogatókkal szemben eleinte bizalmatlan, a család barátait azonban örömmel, lelkesen fogadja. Képes lehet jó kapcsolatot kialakítani a macskákkal, valamint az egyéb házi- és haszonállatokkal. Mivel azonban a vadászösztöne előtörhet, a gazdinak a kutya kicsi korától kezdve sok időt kell a szocializációjára fordítania. Fajtatársaikkal szemben találkozhatunk némi agresszióval. Általában a kan kutyák a kanokat, míg a szuka kutyák a szukákat próbálják hierarchizálni. Ha két kutyát akarsz együtt tartani, akkor a legjobb megoldás, ha az egyik kutya szuka, a másik pedig kan. Kiváló vadászkutya, de őrkutyának is megfelelő. Nevelését következetesen kell végezni. Habár egyes országokban a veszélyes fajták közé sorolják, Argentínában a megfelelően kiképzett argentin dogokat vakvezetőként, valamint kutatási és mentési feladatok ellátására is használják. Első kutyás gazdinak nem ajánlott. Egy nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobbat hozhatja ki belőle. Nagyszerű társ. Temperamentuma barátságos, és alapvetően emberszerető. Szereti, ha simogatják, és viszonozza a törődést. Alkalmazása: hazájában valamikor harci kutya volt, de foglyok őrzésére is használták. Manapság az argentinok legkedveltebb, legjobb mindenes munkakutyája. Egyes források szerint nagyvadra is vadásznak vele. Profil: munkakutya.

Vásárlás előtti tanácsok

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezért mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az, ami számunkra igazán fontos!

FCI 292. számú standard (1993. I. 12) D

ARGENTIN DOG Eredete: Argentína /1973. VII. 31.

Viselkedés

Ez a fajta nagyszerű társ. Temperamentuma barátságos és alapvetően emberszerető. Szereti, ha simogatják és viszonozza a törődést. Kissé félelmet keltő megjelenése ellenére eltűri az idegeneket is, amíg nem jelentenek veszélyt a saját, illetve gazdája számára nézve. A kutya hamar megbarátkozik a gyerekekkel és szinte mindent eltűr a részükről. A fő problémát a kutyákkal szembeni agresszió jelenti, de ezt korai szocializációval lehet megelőzni. A kutyát meg kell tanítani a helyes ítélőképességre, arra, hogy milyen helyzetben milyen viselkedés a kívánatos. Az argentin dog ösztönei erősek, de irányíthatóak.

Koponya

Masszív, elölről hátrafelé és oldalról, valamint fentről nézve a jellegzetes rágó- és tartóizomzat következtében domború. A nyakszirtcsont nem állhat ki, az erőteljes nyakizmoknak teljes egészében fedniük kell, miáltal a fejtől a nyak irányába való átmenet enyhén íveltnek látszik.

Nyak

Erőteljes, ívelt, jól megformált, nagyon vastag nyakbőrrel, redős, mint a mastiffé, a bordeaux-ié és a bulldogé, de nem olyan száraz, mint a bullterrieré.
Harcos

Hun Harcos Del Jurua

Ezen a képen megfigyelhető a koponya és orr aránya, szájszéli pigment, stop, mandulavágású szemek, fül es nyak aránya a fejhez. A legfontosabb: nagyon ritka, hogy az orr vonala teljesen egyenes. Általában van valamilyen kitüremkedés, jelen esetben semmi. Továbbá kifejezett fang...de nem lóg, feszes ajkak alul felül, minden ív egyenes. Tenyésztő, tulajdonos: Barra Szabolcs/Del Jurua kennel

Mell/Mellkas

Széles és mély, a nagy tüdőnek sok helyet biztosít. Elölről és oldalról nézve a mell legmélyebb pontjának a könyök alá kell nyúlnia.

Vállak

Igen erőteljesek, plasztikusan kiálló izomzattal, magas mar. Jól szögelltek.

Mellső végtagok

Egyenesek, párhuzamosak, rövid, jól zárt ujjakkal.

Szőrzet

Sima, vastag, sűrű, érintése lágy. Szine mindig fehér, de bőrén lehetnek pigmentfoltok.
hera

Hera nevű szuka kutya a Viento Verrano kennelből

Tulajdonos: Mészáros Sándor

Méretek

Kan: Magasság: 620 - 680mm Súly:40 - 50kg Szuka: Magasság: 600 - 650mm Súly:40 - 45kg

Kizáró hibák

Világoskék vagy különböző színű szemek, süketség, a test szőrfelületén lévő foltok; világos vagy különösen világos foltokkal tarkított orr; előre- vagy hátraharapás, erősen lógó ajkak, agárszerű (hosszan elnyúlt) fej; hosszú fülek, 60 cm-nél kisebb nagyság; egynél több folt a fejen; testi hiányjelenségek. A farkasköröm kifogásolható, azonban nem vezet kizáráshoz.